Sildebensborde | Sådan plejer du dit sildebensbord

Sådan plejer du dit sildebensbord

Har du været ude at investere i et smukt sildebensbord? Så vil du sandsynligvis meget gerne have, at det holder sig smukt og sundt i lang tid. Derfor gælder det om at pleje sildebensbordet. Eftersom det er fremstillet af træ, har det brug for at få olie en gang imellem, hvis ikke træet skal tørre ud. Tørrer træet ud, bliver det mindre glansfuldt, det slår lettere revner, og det bliver lettere plettet, hvis du spilder noget.

 

Der er altså mange gode grunde til at pleje dit sildebensbord – akkurat ligesom du bør pleje et hvilket som helst andet bord fremstillet i træ, hvis du vil have, at det holder sig smukt og sundt.

 

Plejen af sildebensbordet afhænger af træsorten

Sildebensborde kan i bund og grund fremstilles i en hvilken som helst træsort. Det er populært at producere dem i egetræ, men det er også muligt at få fingrene i et sildebensbord i en anden træsort, hvis det er dette, du er på udkig efter.

 

Da forskellige typer træ har forskellige behov for pleje, er det nødvendigt at have træsorten for øje. Der er ganske enkelt nogle typer træ, der er mere hårdføre end andre. De mest fintfølende træsorter vil hurtigt blive mærkede, hvis du eksempelvis spilder noget på dit sildebensbord, imens andre træsorter kan holde til en hel del. Dette er både værd at have in mente, når du køber dit sildebensbord, og når du efterfølgende skal pleje det.


Er du i tvivl om, hvordan den specifikke træsort skal behandles, så spørg producenten af dit sildebensbord. Hvis træet har behov for særlig pleje, skal du naturligvis meget gerne vide det, så spørg endelig. På den måde er du sikker på, at dit sildebensbord holder sig flot og sundt så længe som muligt.

 

Sørg for at passe godt på dit sildebensbord i hverdagen

Som med alle andre borde i træ gælder det, at et sildebensbord nemt kan tage skade, hvis du eksempelvis spilder rødvin eller lignende på det. Sørg derfor for at få tørret eventuelle pletter væk med en opvredet klud hurtigst muligt.

 

Du kan desuden med fordel bruge coasters og dækkeservietter på dit sildebensbord, så du ikke risikerer, at der kommer genstridige pletter på det. Uheldet kan naturligvis stadig være ude, men tager du dine forbehold, er der mindre risiko for, at dit sildebensbord kommer til at tage varig skade.

 

Plej dit sildebensbord jævnligt med olie eller voks

Når du køber dit sildebensbord, har det fået en form for overfladebehandling. Det vil typisk være olie eller voks – eller måske begge dele. Disse plejende midler vaskes støt og roligt af, når du tørrer bordet af med en fugtig klud. Derfor er du nødt til jævnligt selv at tilføre ny olie eller voks.

 

En god tommelfingerregel er at give bordet olie eller voks cirka en gang hver anden måned. Får bordet olie fire til seks gange årligt, vil det som regel holde sig pænt. Dog gælder det altid om at være opmærksom på netop dit bords behov. Det er klart, at hvis du tørrer bordet af mange gange dagligt, så fjernes den beskyttende olie eller voks hurtigt. Derfor kan behovet for ny olie eller voks også variere.

 

Du kan som udgangspunkt ikke pleje dit sildebensbord for meget, så hellere give det olie en gang for meget end en gang for lidt. På den måde er du i hvert fald på den sikre side.

 

Når du olierer eller vokser dit sildebensbord, skal du starte med at tørre bordet af med en klud. Når det er helt tørt, smører du olie eller voks på, hvorefter du lader det sidde i cirka 30 minutter. Derefter skal overskydende olie eller voks tørres af med en tør klud eller et stykke papir.

 

Sådan behandler du dit sildebensbord, hvis uheldet er ude

Selvom du passer godt på dit sildebensbord i det daglige og sørger for at pleje det jævnligt, kan der naturligvis ske uheld, eller bordet kan få en skade. Det betyder heldigvis ikke, at du nu skal ud at investere i et nyt sildebensbord, for der er råd for det meste.

 

Er der tale om en mindre skade, kan du slibe bordet ned med sandpapir med kornstørrelse 180 eller derover. Er der kommet en større skade i bordet, kan du bruge en grovere type sandpapir – her snakker vi sandpapir med en kornstørrelse på mellem 80 og 180.

 

Når du har slebet dit sildebensbord ned, kan du behandle det med den ønskede voks eller olie, og så er det igen så godt som nyt. Husk imidlertid, at du aldrig kun må slibe en del af dit sildebensbord. Det vil være alt for tydeligt, at der er forskelle i overfladen, så slib hele bordet ned, hvis du først går i gang.

 

Hvis der kommer en stor skade i bordet, og der er brug for mere drastiske midler, kan du fylde eventuelle huller ud med træspartelmasse, som kan købes i langt de fleste byggemarkeder. Når du har fyldt hullet ud, skal du igen slibe det ned og oliere eller vokse.

 

Værd at huske på med sildebensborde

Et sildebensbord er fremstillet i den ene eller anden type træ, og man kan ikke komme udenom, at det er et temmelig fintfølende materiale. Derfor bør du også at tage dine forbehold, hvis du investerer i et lækkert sildebensbord. Bordene fra eksempelvis Silva DNA er naturligvis fremstillet således, at de er nemme at holde og pleje, men vær alligevel opmærksom på at få fjernet diverse pletter hurtigst muligt, hvis du vil undgå, at de laver varige mærker.

 

Derudover skal du huske på, at træ bliver påvirket af mange forskellige ting i dit hjem. Eksempelvis kan træ udvikle og ændre sig, når det bliver udsat for sol, ventilation eller varme fra en pejs eller radiator. Ligeledes kan luftfugtigheden påvirke et sildebensbord.

 

Generelt gælder det, at træ ændrer sig med tiden, og det kan eksempelvis skifte farve løbende. Dét er netop noget af det fantastiske med træ – det er et dynamisk materiale, som er i konstant forandring.

Kommentarer

Efterlad din kommentar