Udendørs plankeborde | go eller no go?

Indlæg: Plankeborde Dato: Kommentare: 0 Hits: 192

De flotte, rustikke plankeborde bliver mere og mere populære. Det rå og naturlige look passer perfekt ind i den klassiske, skandinaviske designmentalitet, og netop derfor er det også et oplagt valg for mange. En del ynder i dag ikke blot at bruge plankeborde indendørs, men også udenfor. Er det et go eller et no go? Vi kigger nærmere på udendørs plankeborde her.

Plankeborde som en del af haveindretningen

Man kan godt forstå, at mange mennesker gerne vil inddrage et flot plankebord i deres haveindretning. Det rustikke trælook kombineret med havens grønne planter og blomstrende buske er intet mindre end perfekt. Samspillet imellem det rustikke og havens fine features skaber nemlig en ganske særlig og smuk kontrast. Desuden passer et plankebords naturlige look selvfølgelig helt perfekt ind i haven eller på terrassen.

Hvis du har råd til at købe et smukt plankebord til udendørs brug, er det altså et klart go herfra. Det skaber et smukt look, og vil du have den absolut mest fantastiske have, pavillon eller terrasse, er et plankebord umiskendeligt et noget lækrere valg, end plastichavemøbler er.

Dog er det ikke til at komme uden om, at et plankebord også er en temmelig meget dyrere løsning. Derfor er spørgsmålet i sidste ende også i højere grad, om du har råd til et udendørs plankebord eller ej. Især, hvis du vil have et specialfremstillet plankebord, kan det godt komme til at koste lidt. Til gengæld får du også et gennemført plankebord, hvor intet er overladt til tilfældighederne, og hvor kvaliteten er helt i top.

Dette skal du være opmærksom på, hvis du bruger dit plankebord udendørs

Køber du et smukt plankebord, er der som udgangspunkt ikke som sådan noget, der forhindrer dig i at bruge bordet udendørs. Dog skal du være klar over, at et plankebord, der står ude i vind og vejr, naturligvis hurtigt bliver slidt. Man kan nemlig ikke komme uden om, at regn, blæst og skiftende temperaturer er meget hårdt ved træet. Derfor skal du være indstillet på at se dit plankebord ældes væsentligt hurtigere, end det ville gøre inden døre.

Hvis du alligevel vælger at bruge dit plankebord udendørs, skal du sørge for at pleje det så godt som overhovedet muligt. På den måde kan du forlænge bordets levetid. Sørg blandt andet for at give bordet massevis af olie, så det ikke tørrer ud og slår revner. Sørg desuden gerne for at dække bordet af, når det ikke er i brug. På den måde kan du beskytte det imod regn og dug, og dermed kan du minimere fugtskaderne på bordet. Ydermere bør du ikke at lade dit plankebord stå ude i vintermånederne. Vintervejret tærer meget på bordet, så sæt det indenfor, hvis det er muligt.

Når du køber dit plankebord, gør du desuden klogt i at forhøre dig om muligheden for udendørs brug hos producenten. Skal plankebordet stå udenfor, kan det nemlig eksempelvis være, der skal bruges nogle andre ben, end man vil bruge inden døre. Generelt kan producenten svare dig på, om bordet kan tåle at stå ude eller ej.

Olie til udendørs plankeborde

Beslutter du dig for at bruge et specialfremstillet plankebord udendørs, skal du finde den helt rette olie til bordet. Du kan i et byggemarked finde træolier, der er fremstillet specifikt med henblik på at give særlig beskyttelse til træ, der dagligt kæmper med vind og vejr. Det er en sådan olie, du skal have fat i til dit udendørs plankebord.

Når du skal vælge den rette olie til dit udendørs plankebord, skal du desuden have træsorten for øje. Du kan finde olier, der er særligt velegnede til alverdens forskellige typer træ, og du gør klogt i at vælge én, der passer til dit specifikke udendørs plankebord. Derved opnår du det absolut bedste resultat, og der er således større sandsynlighed for, at dit bord kan holde sig flot – til trods for, at det står udendørs.

Er du i tvivl om, hvilken olie du skal benytte til dit udendørs plankebord, kan du forhøre dig om mulighederne i et byggemarked eller en trævareforhandler, og ellers kan du kontakte producenten af dit plankebord. Har du fået specialfremstillet plankebordet, vil du helt sikkert kunne spørge producenten ind til pleje af bordet og dermed sikre dig, at du giver bordet den kærlighed, det har brug for og fortjener.

Alternativer til udendørs plankeborde

Ønsker du ikke at smide flere tusinde kroner efter et specialfremstillet plankebord, der skal stå udendørs? I så fald findes der en række alternativer, som måske er relevante for dig at overveje. For det første kan du finde plankeborde, der er særligt lavet med henblik på at stå ude. De kan ikke sammenlignes med de eksklusive plankeborde, du kan få fremstillet hos eksempelvis Silva DNA, men de har langt hen ad vejen det samme udtryk.
Derudover er det muligt at finde billigere udgaver af ”plankeborde”, som eksempelvis er fremstillet i et andet materiale end træ, men som har en træoverflade. Dét kan være en løsning, hvis du gerne vil have et udendørs plankebord, men ikke nænner at lade eksempelvis et Silva DNA-bord stå ude.

Sidst, men ikke mindst, kan du naturligvis finde massevis af udendørs træborde. Det er ikke deciderede plankeborde, men du kan finde modeller, der har lidt det samme udtryk. På den måde kan du altså alligevel få et rustikt og nordisk bord ind i haveindretningen – uden at det koster dig alverden. Du kan finde massevis af sådanne hos diverse møbelforhandlere.

Som du nok kan fornemme, er der en lang række forskellige muligheder for dig, der har forelsket dig i idéen om et udendørs plankebord. Du kan selvfølgelig vælge at bruge et ægte plankebord udenfor, men du skal være indstillet på, at det hurtigt vil ældes. Derfor vil det som udgangspunkt ikke være anbefalelsesværdigt, da et plankebord som regel er lidt af en investering. Overvej derfor at vælge en anden løsning, medmindre du faktisk har råd til at lade et smukt plankebord stå ude i vind og vejr, selvom det tærer på bordet.

 

Kommentarer

Efterlad din kommentar