Olie til plankeborde | Sådan passer du bedst på dit nye plankebord

Har du investeret i et flot plankebord, som kan blive det nye samlingssted i din bolig? Så gælder det om at passe godt på det, så det kan holde sig flot i mange år frem. Vi kigger nærmere på olie og pleje af dit plankebord i dette blogindlæg. 

Hvilken olie skal jeg vælge?

Ved køb af et plankebord har producenten givet bordet en form for overfladebehandling. Dermed er bunden lagt, så dit bord kan holde sig både sundt og smukt i lang tid. Du skal dog også selv pleje bordet, efterhånden som du bruger det. Det er med til at sikre, at det ikke slår revner eller bliver grimt i overfladen, og derfor er det i særdeleshed værd at prioritere bordplejen. Træ er et relativt krævende materiale, og når du køber et plankebord, går du derfor også ind til at skulle bruge noget tid på bordplejen.

Du kan med fordel vælge at behandle dit plankebord med olie. Olie er nemt at arbejde med og sørger effektivt for, at dit bord bliver ved med at være skønt at se på. Dette er derfor også den løsning, langt de fleste vælger. Alternativt kan du også vælge at bruge voks til dit plankebord.

Hvilken olie du skal bruge til dit specifikke plankebord, afhænger i høj grad af, hvilken træsort dit bord er fremstillet i. Der findes mange forskellige slags olier til plankeborde, og skal du have fat i den helt rigtige til dit bord, skal du være opmærksom på træsorten. Er du i tvivl om, hvilken olie der passer bedst til dit plankebord, kan du forhøre dig om mulighederne i et byggemarked eller hos producenten af dit bord. På den måde er du sikker på, at du får fat i den helt rigtige olie til plankebordet.

Desuden skal det nævnes, at du skal være opmærksom på, om du blot ønsker at pleje bordet, eller om du ønsker at ændre på bordets udtryk. Du kan finde massevis af olier til plankeborde, som indeholder en smule farve, og som derved kan forny bordets look. En sådan olie skal du naturligvis kun gøre brug af, hvis bordet i forvejen har fået en form for farvet overfladebehandling, eller hvis du decideret ønsker at ændre i plankebordets udseende.

Hvor ofte skal bordet have olie?

Hvor ofte du skal finde din olie til plankebordet frem, afhænger af en lang række forskellige faktorer. En god tommelfingerregel er dog, at du skal give bordet olie 4-6 gange om året. Gør du dét, vil du i langt de fleste tilfælde kunne holde dit bord både sundt og flot.

Behovene for pleje afhænger imidlertid meget af, hvor ofte du tørrer bordet af. Hver eneste gang du trækker en fugtig klud hen over plankerne, fjernes en smule af den olie, der er på bordet. Jo oftere du gør bordet rent, des oftere skal det derfor som udgangspunkt have olie.
Derudover gælder det, at indeklimaet spiller en stor rolle i forhold til, hvor meget olie dit plankebord har brug for. Derfor er du nødt til at være opmærksom på, hvordan dit specifikke bord ”opfører sig”. På den måde er du sikker på, at du får givet dit plankebord tilpas med olie, og at du dermed kan få glæde af det i mange år frem.

Kan jeg give et plankebord for meget olie?

Det korte svar er nej. Du kan i bund og grund ikke pleje dit plankebord for meget. Find derfor gerne olien til plankebordet frem lidt oftere, end hvad der egentlig er nødvendigt. Dermed er du på den sikre side, og du risikerer dermed ikke, at bordet tørrer ud og begynder at slå revner. Kommer der først skader i bordet, kan disse ikke udbedres igen. Du kan sagtens ”lappe” diverse revner og huller, men du kan ikke få dem til at forsvinde. Sørg derfor for at give dit plankebord nok olie og kærlighed.

Generelt gælder det om at sørge for at holde dit plankebord godt ved lige, hvis du vil sikre dig, at det forbliver smukt. Det vil blandt andet sige, at du skal sørge for så hurtigt som muligt at fjerne eventuelle pletter, hvis du kommer til at spilde på bordet. Rødvin og træ har aldrig været gode venner, og heller ikke et plankebord er begejstret for at blive badet i denne drik. Brug derfor gerne coasters eller dækkeservietter, hvis du vil sikre dig, at dit bord holder sig flot.

Sørg generelt gerne for jævnligt at tørre dit plankebord over med en opvredet klud. Derved får du fjernet alt, hvad der kunne ligge af småkrummer og -dråber på bordet, som potentielt kan give varige mærker i overfladen.

Hvordan opnår jeg det bedste resultat ved oliebehandling?

Først og fremmest skal du naturligvis sørge for at bruge den rette olie til plankebordet, hvis du vil have det absolut bedste resultat. Har du fået fremstillet dit plankebord hos Silva DNA, kan du altid ringe eller sende en mail, hvis du er i tvivl om, hvilken plankebordsolie der er den bedste i dit bords tilfælde.

Når du skal i gang med olien til plankebordet, skal du starte med at tørre bordet af med en fugtig klud. Når bordet er helt tørt, kan du smøre olien ind. Sørg gerne for at gnubbe olien godt ind i træet, så bordet rigtigt får suget olien til sig. Generelt gælder det, at du ikke som sådan kan bruge for meget olie, da det overskydende olie bliver fjernet. Samtidig er der naturligvis ikke nogen grund til at hælde flere liter olie ud over bordet, som alligevel ikke gør nogen gavn. Bordet suger kun så meget olie, som det har brug for, så vurder dit plankebords behov.

Når olien er smurt på bordet, lader du det sidde i cirka 30 minutter. På denne tid vil bordet suge plankebordsolien til sig. Derefter tager du en klud eller et stykke papir og fjerner den overskydende olie. Efterfølgende kan bordet godt føles en smule fedtet, men giver du bordet lidt tid, skulle olien gerne blive fuldkommen absorberet. Ellers kan du altid endnu en gang gribe en klud for at fjerne det sidste overskudsolie.