Plankebordsguide | En guide til valg af plankeborde

De smukke, rustikke plankeborde bliver mere og mere populære. De passer perfekt ind i den klassiske, skandinaviske stil, som typisk er præget af organiske linjer og rå enkelthed. I dag kan du vælge imellem et væld af forskellige plankeborde. Dermed kan du få fingrene i et bord, som passer perfekt ind i netop din boligindretning. Samtidig gør det store udvalg det imidlertid også en smule svært at vælge. Vi forsøger i denne plankebordsguide at gøre det nemmere for dig.

Præfabrikeret eller specialfremstillet?

Først og fremmest skal du gøre op med dig selv, om du vil have fat i et håndlavet og specialfremstillet plankebord, eller du vil ”nøjes” med et præfabrikeret bord. Fordelen ved de præfabrikerede borde er, at de typisk er væsentligt billigere, end de håndlavede modeller er.

Til gengæld får du, hvis du vælger at købe et specialfremstillet bord, et bord, der er i virkelig høj kvalitet. Samtidig får du et bord, der er tilpasset specifikt til dine behov, krav og ønsker, og det er naturligvis en af de allerstørste fordele ved de håndlavede plankeborde. 

Rundt eller firkantet?

Vælger du at få speciallavet dit plankebord, kan du stort set selv vælge, hvilken form bordet skal have. Langt de fleste vælger at få lavet et rundt eller firkantet plankebord, men der er mulighed for at tilpasse det til dine specifikke ønsker. Skal bordet stå et sted, hvor det kræves, at det har en speciel form, skal du altså blot tage en snak med producenten om mulighederne. Det samme gælder selvfølgelig, hvis du blot har nogle særlige ønsker til udformningen.

Hvor stort skal plankebordet være?

Det næste punkt i denne plankebordsguide er dimensionerne af bordet. Størrelsen kan tilpasses helt efter dine ønsker, så uanset om du skal bruge bordet som spisebord, som sofabord eller som skrivebord, kan det tilpasses perfekt i størrelsen.

Det gælder naturligvis, at jo større bordet skal være, des dyrere bliver det. Da massive træplanker umiskendeligt er temmelig dyre i indkøb, kan man ikke komme uden om, at et større bord kommer til at koste mere i sidste ende.

Hvilken træsort skal bordet være i?

Vi kan naturligvis ikke skrive en guide om plankeborde uden at komme omkring forskellige træsorter. Du kan få fremstillet et plankebord i stort set hvilken som helst slags træ, så du skal i bund og grund blot gøre op med dig selv, hvilken træsort du synes tager sig allerbedst ud og passer bedst ind i din boligindretning.

De forskellige træsorter har hver deres særpræg. Naturligvis adskiller de sig i udseende, og derudover er der også træsorter, der er blødere end andre. Det har noget at sige, i forhold til hvor nemt bordet får mærker.

Hvilken træsort du vælger, kommer i høj grad til at afgøre, hvor meget dit plankebord kommer til at koste. Nogle typer træ er ganske enkelt dyrere end andre. Eksempelvis er træsorter som mahogni og valnød væsentligt dyrere end eksempelvis eg og bøg er. Dette skal du have med i dine overvejelse, når du vælger plankebord.

Dog er det klart, at hvis du i forvejen vælger at spendere på et lækkert, håndlavet plankebord, så bør du ikke gå på kompromis med dine ønsker. Selvom du måske kan spare nogle penge ved at vælge et bord i et billigere træmateriale, kan det ikke betale sig at ”nøjes” med noget, du ikke bliver fuldkommen tilfreds med. Man kan ikke komme uden om, at et specialfremstillet plankebord er lidt af en investering, og derfor skal det naturligvis også gerne være lige i øjet.

Hvilken overfladebehandling skal bordet have?

Næste punkt i vores plankebordsguide er overfladebehandlingen. Du kan få plankeborde, der er behandlede med vidt forskellige typer lak og olie. Dette er i høj grad med til at bestemme, hvordan plankebordet ser ud, og derfor skal du også gøre dig nogle overvejelser i forhold til netop overfladebehandling.

Ønsker du, at dit plankebord skal have et udpræget naturligt og råt look, kan du med fordel vælge en udgave, der blot er behandlet for at pleje bordet. I et sådan tilfælde er der gjort brug af gennemsigtig olie, som udelukkende sørger for, at bordet holder sig smukt og sundt.

Vil du have et bord med et anderledes look, kan du også vælge at købe et plankebord, der er behandlet med olie i eksempelvis farven antracit, som de seneste år har været det helt store inden for boligindretning. Ligeledes kan du købe plankeborde, der er behandlet med hvid eller sort olie. På den måde får bordet et lag af farve, men du kan naturligvis stadig se årer og knaster igennem.

Hvilke ben vil du have på dit bord?

Når du får specialfremstillet dit plankebord, kan du vælge imellem flere forskellige typer ben. Netop det er vores næste fokusområde i denne guide over plankeborde.

Du kan naturligvis vælge at få lavet et plankebord på ganske ”almindelige” bordben. Du kan derudover også vælge, at dit bord skal stå på bukke enten i træ eller i metal. Runde plankeborde laves typisk med krydsben, da det giver et flot, symmetrisk look. Der er dog mange muligheder uanset størrelsen og formen på dit plankebord, så forhør dig hos producenten. På den måde får du det plankebord, du altid har drømt om.

Vælg det perfekte plankebord til din boligindretning

Som du kan se i denne plankebordsguide, er der en hel del forskellige ting og sager, du skal have for øje, når du skal have fingrene i et smukt plankebord. Uanset hvad du vælger, kan du være sikker på, at du får et bord, der kommer til at tiltrække sig masser opmærksomhed.

Når du skal vælge det perfekte plankebord, skal du i høj grad overveje, hvad der giver mening i din bolig. For eksempel gælder det som regel, at et rundt bord optager mere plads i rummet, end et aflangt bord gør. Derudover vil et mørkt bord synes mere markant og bombastisk, end et lyst bord vil, og dette skal du gerne have for øje.

Når du får håndlavet et plankebord, har du mulighed for at få fat i et bord, der er nøje tilpasset dine ønsker og krav. Dette skal du naturligvis udnytte til fulde, så sørg for at overveje dine muligheder meget grundigt. På den måde bliver bordet helt perfekt, og du vil elske at have det stående i de næste mange år.