Priser på plankeborde | Hvordan finder jeg den bedste og billigste løsning?

De smukke plankeborde bliver mere og mere populære. Deres rå, minimalistiske design passer perfekt ind i den skandinaviske indretningsstil, hvor der typisk er fokus på de rene linjer og det enkle design. Her kigger vi nærmere på priser på plankeborde og kommer omkring de ting, du skal være opmærksom på, når du skal investere i et lækkert plankebord.

Du får, hvad du betaler for

Kort sagt, så får du, hvad du betaler for, når det kommer til plankeborde. Man kan ikke komme uden om, at denne type borde er i den dyrere ende af skalaen og typisk koster mere, end et præfabrikeret bord fra en almindelig møbelforretning gør. Til gengæld får du også et bord, der er nøje tilpasset dine ønsker, og som er fremstillet af veludvalgte kvalitetsmaterialer. Dertil kommer, at du får et bord, der i særdeleshed skiller sig ud og bliver en central del af din boligindretning.

 

Det er klart, at der er nogle producenter af plankeborde, der tager mere for deres produkter end andre. Sådan er det i alle brancher, og så er kunsten jo at finde ud af, om du faktisk får noget for dine penge eller ej. Generelt må man dog sige, at du godt kan forvente at komme af med en god slat cool cash for et plankebord, men at du til gengæld også får et virkelig lækkert produkt. De rustikke træplanker er dyre at indkøbe, men de sætter umiskendeligt også et eksklusivt og lækkert præg på din bolig.

 Et plankebord er altså ikke den billige løsning, du skal vælge, hvis du akut mangler et spisebord i din nye studiebolig. Det er derimod en type bord, der virkelig kan tilføje noget særligt til din bolig, og som du uden tvivl vil nyde godt af i mange år frem.

Prisen afhænger af træsort og andre materialer

Prisen på et plankebord afhænger i høj grad af, hvilken træsort det skal fremstilles i. Træsorter som valnød og mahogni koster ganske enkelt mere, end eksempelvis fyr og bøg gør. Derfor vil dette være den mest afgørende faktor, i forhold til hvilken pris dit plankebord løber op i.

 

Hos de fleste producenter af plankeborde – herunder hos Silva DNA – kan du få fremstillet plankeborde i stort set hvilken som helst træsort. Når du har besluttet dig for træsorten, vil du kunne få en pris på dit plankebord. Plankebordsprisen afhænger naturligvis også af, hvilke andre materialer der bliver brugt – herunder hvilke ben, der skal på bordet. Her har du som regel også en hel række af forskellige muligheder at vælge imellem.

Spisebord, sofabord eller skrivebord?

Når vi kigger på prisen af plankeborde, er det klart, at størrelsen af bordet også har noget at sige. Prisen vil således afhænge af, hvorvidt der er tale om et spisebord, et sofabord eller et skrivebord. Et mindre sofabord koster naturligt nok mindre, end et langbord til spisestuen gør.

Når du skal finde frem til prisen på plankebordet, er det altså afgørende at have dimensionerne med i overvejelserne. Ud fra dette samt træsorten og de andre materialer vil plankebordsprisen blive fastsat. Dertil kommer naturligvis arbejdstimerne for producenten. Bestiller du et bord, der skal specialfremstilles i hånden, er det klart, at du kommer til at betale noget for håndværkerens arbejde. Til gengæld får du et bord, der er fuldkommen perfekt helt ned til den mindste detalje.

Præfabrikeret eller specialfremstillet bord?

Hos Silva DNA specialfremstilles der plankeborde efter mål og helt specifikke ønsker. Det er naturligvis med til at gøre, at prisen bliver lidt højere, men til gengæld får du også et bord, der er skræddersyet specifikt til dig. Du har dermed mulighed for at tilpasse bordet til netop din boligindretning. Plankeborde kommer i mange forskellige størrelser og udformninger, og desuden kan du vælge imellem en lang række forskellige overfladebehandlinger. Et plankebord er altså ikke blot et plankebord, men kan altså tilpasses efter dine specifikke ønsker.

Er du på udkig efter et billigt plankebord, er det muligt at købe præfabrikerede modeller. De koster en hel del mindre, end de specialfremstillede plankeborde gør. Disse kan købes hos en lang række møbelforretninger og kommer i mange forskellige udgaver.

Når det kommer til de præfabrikerede plankeborde, er der ligeledes stor indbyrdes prisforskel. Igen afhænger plankebordsprisen nemlig af materialer og størrelse, og derudover afhænger den af, om der er tale om et reelt plankebord i massivt træ, eller der eksempelvis er tale om et bord, der er ”inspireret” af et plankebord. Hos nogle forhandlere kan du ligefrem finde borde, der er fremstillet i et andet materiale end træ, men som har en træoverflade. Dette giver det samme, rå look, som du får med et plankebord, men bordet er ikke nær så rustikt, som et massivt plankebord er. Der ér altså mulighed for at få fingrene i et billigt plankebord, hvis det er dette, du er på udkig efter.

Derfor kan det godt betale sig at investere i et lækkert plankebord

Selvom du sagtens kan finde fine borde, der “blot” har et råt og rustikt look som et reelt plankebord, bør du overveje at investere i et vaskeægte, håndlavet plankebord. Hvis først du har forelsket dig i denne type bord, kan et ”efterligningsbord” sandsynligvis ikke leve op til dine forventninger.
Det gælder desuden, at et bord, der efterligner et plankebord, også sagtens kan løbe op i pris. Derfor skal du gøre op med dig selv, om du vil spare de måske 50% på bordet i forhold til et specialfremstillet bord, eller om du vil have den ægte vare i første omgang. Selvom det umiskendeligt er en del dyrere, er der stor sandsynlighed for, at du bliver gladere for et speciallavet plankebord – prisen til trods.

Desuden gælder det, at prisen på plankeborde ved videresalg også er relativt høj, og at du derfor med stor sandsynlighed kan sælge dit gennemførte plankebord videre, hvis du skulle blive træt af det. Køber du en billigere og halvdårlig løsning, er det langtfra sikkert, at du kan sælge bordet videre til en ordentlig pris, og så har du tabt hele investeringen.